Met een rijbewijs D met code 95 kunt u rijden met een bus. Met dit rijbewijs met code 95 mag u beroepsmatig personenvervoer verrichten.

Voor wie?

Voor iedereen die wil kunnen rijden met een  bus. Voor de deelname aan deze opleiding dient u in het bezit te zijn van een geldig B-rijbewijs.

 

Resultaat

Na het behalen van het D-rijbewijs mag u met een bus rijden.

 

Inhoud

De opleiding bevat een theorie en een praktijk gedeelte. Voor het D- rijbewijs moet de Code 95 behaald worden. Code 95 is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma en bestaat uit de volgende onderdelen:

 

  • Vakkbekwaamheid 1,2 en 3 (Theorie)
  • Praktische Toets (Praktijk)
  • Toets Besloten Terrein (Praktijk)

Theorie

Het theoriegedeelte bestaat uit de volgende 3 modules:

  • Vakbekwaamheid 1 (RV1) - Verkeer en Techniek
  • Vakbekwaamheid 2 (V2D) - Administratie
  • Vakbekwaamheid 3 (V3D) - Administratie (case)

 

Avondcursus

Voor elke module worden cursussen gegeven. Voor de module Vakbekwaamheid 2/3 worden er 6 avonden les gegeven van 19:00 uur tot circa 22.15 uur. Voor de cursus Vakbekwaamheid 1 worden er 8 avonden en 1 dag les gegeven.

 

Dagcursus

Wanneer u kiest voor het volgen van de module Vakbekwaamheid 2/3 overdag, dan volgt u 3 dagen les en doet u de vierde dag het examen bij het CBR.

 

Voor de module Vakbekwaamheid 1 (Verkeer en Techniek) worden er 4 dagen les gegeven en de 5e dag het examen bij het CBR.

Praktijk

De Toets Besloten Terrein (VPBD) en de Praktische Toets (VPTD) zijn de praktijkonderdelen van de Code 95.

 

Toets Besloten Terrein

Bij de Toets Besloten Terrein komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Voertuigcontrole
  • Manoeuvreren

 

Praktische Toets

Bij de praktische toets D wordt gelet op beroepshouding, reageren op wensen, behoeften en gedragingen van passagiers, veilig vervoeren van bagage, voorkomen van criminaliteit en illegaliteit, voorkomen van fysieke risico’s, invullen van een Europees schadeformulier en maatregelen bij noodsituaties.

 

 

Praktijklessen

Verkorte rijopleiding D

Bij een verkorte rijopleiding rijdt u samen met een andere cursist  8 a 9 dagen. Elke dag rijdt u individueel 4 uur en op de negende lesdag wordt aansluitend het praktijkexamen afgenomen door het CCV. Een verkorte opleiding voor het D-rijbewijs bestaat uit 30 uur rijles. Wij raden u aan van tevoren een rijtest te doen van 2 uur waarna de instructeur kan aangeven hoeveel uur u nodig heeft en er dus maatwerk geleverd kan worden.

 

Losse rijlessen
Naast de verkorte opleiding kunnen er ook losse lessen worden gevolgd. Per week kunnen er in overleg lessen ingepland worden.

Examen

Theorie

Het theoriegedeelte van de opleiding worden afgerond met een examen (Vakbekwaamheid 1,2 en 3) bij het CBR.

 

Praktijktoetsen

Het praktijkgedeelte van de opleidingen vakbekwaamheid wordt op eigen locatie getoetst. De opleider neemt tijdens de opleiding, onder toezicht van CCV, de praktijktoetsen af. Elke toets duurt 30 minuten en bestaat uit het uitvoeren van een aantal scenario’s.

 

Praktijkexamen

Voor het praktijkexamen D moet men in het bezit zijn van een geldige uitslag van de modules Vakbekwaamheid 1 en 2 en  medisch goedgekeurd zijn door het CBR.

 

De uitslagen zijn 2 jaar geldig. Positieve uitslagen van de 3 theorie-examens, 2  praktijktoetsen én een positieve uitslag van het praktijkexamen rijbewijs D geven recht op afgifte van een vrachtautorijbewijs met code vakbekwaamheid (code 95).

Data in overleg