Met een rijbewijs C met code 95 kunt u rijden met een vrachtauto waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Met dit rijbewijs met code 95 mag u beroepsmatig goederenvervoer verrichten.

Voor wie?

Voor iedereen die wil kunnen rijden met een vrachtwagen. Voor de deelname aan deze opleiding dient u in het bezit te zijn van een geldig B-rijbewijs.

 

Resultaat

Na het behalen van het C-rijbewijs mag u met een vrachtwagen rijden.

Inhoud

De opleiding bevat een theorie en een praktijk gedeelte. Voor het C rijbewijs moet de Code 95 behaald worden indien u beroepsmatig goederenvervoer wil verrichten. Code 95 is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma en bestaat uit de volgende onderdelen:

 

  • Vakkbekwaamheid 1,2 en 3 (Theorie)
  • Praktische Toets (Praktijk)
  • Toets Besloten Terrein (Praktijk)

 

Theorie

Het theoriegedeelte bestaat uit de volgende 3 modules:

  • Vakbekwaamheid 1 (RV1) - Verkeer en Techniek
  • Vakbekwaamheid 2 (V2C) - Administratie
  • Vakbekwaamheid 3 (V3C) - Administratie (case)

 

Avondcursus

Voor elke module worden cursussen gegeven. Voor de module Vakbekwaamheid 2/3 worden er 6 avonden les gegeven van 19:00 uur tot circa 22.15 uur. Voor de cursus Vakbekwaamheid 1 worden er 7 avonden en 1 dag les gegeven.

 

Dagcursus

Wanneer u kiest voor het volgen van de module Vakbekwaamheid 2/3 overdag, dan volgt u 3 dagen les en doet u de vierde dag het examen bij het CBR.

 

Voor de module Vakbekwaamheid 1 (Verkeer en Techniek) worden er 4 dagen les gegeven en de 5e dag het examen bij het CBR.

 

Praktijk

De Toets Besloten Terrein (VPBC) en de Praktische Toets (VPTC) zijn de praktijkonderdelen van de Code 95.

 

Toets Besloten Terrein

Bij de Toets Besloten Terrein komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Voertuigcontrole
  • Manoeuvreren

 

Praktische Toets

Bij de Praktische Toets komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Het laden en lossen en vastzetten van lading
  • Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
  • Voorkomen van fysieke risico’s
  • Invullen van een Europees schadeformulier
  • Maatregelen bij noodsituaties

Praktijklessen

Verkorte rijopleiding C

Bij een verkorte rijopleiding rijdt u samen met een andere cursist 7 à 8 dagen. Elke dag rijdt u individueel 4 uur en op de achtste lesdag wordt  het praktijkexamen afgenomen door het CCV. Voor het praktijkexamen C moet u in het bezit zijn van een geldige uitslag van de modules Vakbekwaamheid 1 en 2 en  moet u medisch goedgekeurd zijn door het CBR.

Een verkorte opleiding voor het C-rijbewijs bestaat uit 28 uur rijles. Wij raden u aan van tevoren een rijtest te doen van 2 uur waarna de instructeur kan aangeven hoeveel uur u nodig heeft. Hiermee krijgt u het aantal lessen dat u nodig heeft.

 

Losse rijlessen

Naast de verkorte opleiding kunnen er ook losse lessen worden gevolgd. Per week kunnen er in overleg lessen worden ingepland.

Examen

Theorie

Het theoriegedeelte van de opleiding worden afgerond met examens (Vakbekwaamheid 1,2 en 3) bij het CBR.

 

Praktijktoetsen

Het praktijkgedeelte van de opleidingen vakbekwaamheid wordt op onze eigen locatie getoetst. De opleider neemt tijdens de opleiding, onder toezicht van CCV, de praktijktoetsen af. Elke toets duurt 30 minuten en bestaat uit het uitvoeren van een aantal scenario’s.

 

Praktijkexamen

Voor het praktijkexamen C moet men in het bezit zijn van een geldige uitslag van de modules Vakbekwaamheid 1 en 2 en medisch goedgekeurd zijn door het CBR.

 

De uitslagen zijn 2 jaar geldig. Positieve uitslagen van de 3 theorie-examens, 2 praktijktoetsen én een positieve uitslag van het praktijkexamen rijbewijs C geven recht op afgifte van een vrachtautorijbewijs met code vakbekwaamheid (code 95).

Data in overleg